Fjällvandring

Fjällvandring

Fjällandskapet vibrerar av ljus, färger, dofter, ljud och rörelser under sommarmånaderna. Turen längs den berömda ”Kungsleden”, gör det möjligt för oss att utforska den innersta paradiset Lappland.

Kungsleden mellan de stationerna i Saltoluokta och Kvikkjokk är mer än 70 km lång. Vi rör oss i ett hisnande landskap mellan Sareks höga berg och ett skogslandskap i öster. Vägen går genom öppna hedar, glesa skogar och stora fjällsjöar. En vandring genom Europas sista vildmark.

Ankomst: Flygplats Luleå, Kiruna eller tågstation Gällivare.

Gruppstorlek:

2 – 8 deltagare

Ingår i priset:

  • Erfaren guide.
  • Transfer från/till flygplats Luleå.
  • Alla måltider.
  • Utrustning: tält, sovsäck, liggunderlag, bränsle kök och köksredskap.

För att minska vikten, 2 personer delar ett tält.

Ingår inte i priset:

Flygresor, reseförsäkring och olycksfallsförsäkring.

För ytterligare information, vänligen skicka ett e-post till info@arcticcircleadventure.se

Program

Dag 1: Ankomst till flygplatsen. Transfer och båttur till Saltoluokta fjällstation. Vi tillbringar resten av dagen med att montera vårt tält läger för natten och diskutera nästa dag. Kortare fotosafari kan tas på kvällen. Mysig sammankomst runt lägerelden.

Dag 2: Saltoluokta – Sitojaure 20 km

Vandringen börjar på morgonen från Saltoluokta fjällstation. Vi går genom en tall och björk landskapet men efter 3 km förändras i en karg berg landskapet . Halvvägs tar vi en kort paus innan vi går till den högsta punkten på 775 meter. Därifrån går det neråt och längs Sjäksjos branta väggen. Anlände till Sitojaure Fjällstation, som ligger precis intill ett Same lager på den norra stranden av Sitojaures, här kommer vi att sätta upp vårt läger för natten.

Dag 3: Sitojaure – Aktse 13km

Efter frukost börjar dagen med en båttur över sjöarna Kaskajaure och Kåbtajaure. Vandringen startar från piren i Svine den högsta punkten Tåresåive. Det finns en fantastisk utsikt över ”Rapadalen” Sarek`s bergskedjan med de berömda klippor ”Skierffe”. Om vädret tillåter kan vi göra en avstickare till favorit platsen ”Skierffe”. Därefter en brant nedstigning till Aktse där vi kommer att ställa upp våra tält.

Dag 4: Korta dags vandringar runt Aktse. Tid för att ta bilder, plocka bär eller bara koppla av och njuta av naturen och utsikten.

Dag 5: Aktse – Pårte 24km

Med båt korsar vi sjön Laitaure. Därifrån börjar vi den långa vägen mot Fjällstugan Pårte. De första kilometer att gå igenom är en enkel väg genom skogen. Sareks Nationalpark är vildmarken och den största bergsregionen i landet. Här gäller särskilda regler för naturen.

Den sista biten till Pårte är allmänt en lätt nedstigning men kan vara svårt när det regnar. En del av sträckan går genom orörda tall urskogar i Lappland. Här har vi möjlighet att se ett rikt djurliv. Anländ i Pårte tar vi ett läger för natten.

Dag 6: Pårte – Kvikkjokk 16km

Vägen söderut går genom skogen och leder över bron Tjåltajåkka. Härifrån är vägen mycket stenig. Längs sjön Stuor Tata mot Påreks Same lager, kommer vi att ta en paus. Om du är intresserad av fåglar, kan vi gör en avstickare till Pårekslätten. Ett samling av små sjöar och våtmarker lockar tusentals sjöfåglar. De sista kilometrarna till Fjällstationen Kvikkjokk är enkla och omgiven av bergssluttningar i ”Ting Stall” sten.

Anländ i Kvikkjokk vänter ett måltid på oss med specialiteter från regionen. På kvällen finns det möjlighet för ett bastubad på fjällstationen. Efter bastun avsluta vi dagen och turen med en kall öl eller ett glas läcker vin.

Dag 7: Avkopplande dag / reserv dag * i Kvikkjokk. Dra nytta av dagen för att göra några bilder.

* Om väderförhållanden inte tillåter att vandringen kan fortsätta, är denna dag planerad som en reserv dag.

Dag 8: Vår avresa. Efter frukost ger vi oss in på återresan med minibuss till flygplatsen Luleå.